Savjeti za kupce stanova i kuća


Kupnja stana ili kuće predstavlja jedan od najvećih financijskih izdataka u životu pa je važno toj odluci pristupiti oprezno i analitično. Radi se pronalaženju doma, gdje se želite osjećati ugodno, ali i o velikoj investiciji, za koju se često odlučujete na podizanje kredita ili trošenje ušteđevine. Preporučljivo je da se u procesu kupnje nekretnine savjetujete sa stručnjacima i kvalitetnom agencijom za nekretnine, kako bi Vaša investicija bila što sigurnija. Provjerite radite li s legalnom, ali i s kvalitetnom agencijom, koja bi trebala raditi etično i imati iskustva. Na tržištu je prevelik broj legalnih, ali ne nužno profesionalnih i kvalitetnih agencija za nekretnine, pa budite pažljivi pri odabiru.

Racionalno pristupite financijama s kojima raspolažete, pripremite i razradite financijski plan. Ako kupujete kreditom, prije početka potrage za nekretninom, provjerite u više banaka koliko iznos kredita će Vam biti odoboren. Za izračun anuiteta dostupni su Vam kreditni savjetnici. 

Krenimo od lokacije. Odaberite onu koja Vam odgovara za svakodnevan život, ali pazite da su i njene objektivne karakteristike zadovoljavajuće, kako biste nekretninu jednoga dana mogli lakše i brže prodati ili iznajmiti. Drugim riječima, nekretnina mora biti dobra investicija. Ne gledajte najatraktivnijih lokacija, između ostalog zato jer su nekretnine koje se na njima nalaze, u zadnjig par godina postale preskupe. Poželjno je da kupite stan ili kuću blizu javnog prijevoza, škole, vrtića, dućana, doma zdravlja, parka...Ne fokusirajte se na opremu, koju uvijek možete promijeniti. Bitniji su raspored, orijentacija, dnevna svjetlost, kat (stanovi na višim katovima trebali bi biti u zgradi s liftom), neki vanjski prostor (balkon, loggia), mogućnosti parkiranja i odlaganja stvari. 

Odlučili ste se za novogradnju (koja je u današnje vrijeme skupa), ili Vam dolaze u obzir i rabljene nekretnine? Predlažemo da razmotrite i jedno i drugo. Ako kupite stan u novogradnji, imat ćete manje ili nikakve investicije u renovaciju, ali budite pažljivi od kojeg investitora kupujete. Također obratite pažnju na opremu i kvalitetu gradnje. Ako kupujete rabljenu nekretninu, vjerojatno ćete je htjeti preurediti i osvježiti. Stan za adaptaciju može biti dobra investicija, ako ga kupite po povoljnoj cijeni. Starije zgrade su često na odličnim lokacijama, stan možete urediti kako želite, i ne plaćate opremu koja Vam možda uopće ne odgovara ili Vam se ne sviđa. U tom slučaju ipak uzmite u obzir da će preuređenje biti dodatan, i ne tako mali, financijski izdatak, koji će ovisiti o tome radite li samo kozmetičke popravke, ili potpunu renovaciju, kao npr. promjenu instalacija i rasporeda. Ne pretjerujte prilikom renovacije-teško ćete kasnije kapitalizirati prevelika ulaganja.

Prije početka razgledavanja stanova ili kuća provjerite imaju li te nekretnine 'čiste' papire, a agencija za nekretnine Vam mora reći ima li na vlasničkome listu bilo kakvih upisanih tereta ili plombi, jer joj je zakonska obveza napraviti uvid u dokumentaciju. Bilo bi poželjno da gledate stanove u etažiranim zgradama, ali u starogradnji je manje takvih, jer u nekima još nisu završeni procesi etažiranja. Nemojte odustati od kupovine neetažiranog stana ili onog uknjiženog u knjigu položenih ugovora, ali imajte na umu da Vas jednog dana čeka etažiranje, oko kojeg moraju biti suglasni svi suvlasnici i koje se financira iz pričuve. Što se tiče kuća, svakako provjerite jesu li legalizirane, ili barem u procesu legalizacije. Napravite uvid u Izvod iz katastarskog plana te posjedovni list, jer još uvijek vrlo mali broj kuća ima usklađene upise u katastar i zemljišnu knjigu. Svakako bilo koja nekretnina koju kupujete kreditom mora imati Građevinsku i Uporabnu dozvolu, jer banka traži tu dokumentaciju prije odobrenja kredita. I na kraju, poželjno je procijeniti samu kvalitetu građevine, instalacija i pripadajućih fiksnih elemenata stana ili kuće, kao i njen statički integritet, za šta možete angažirati građevinskog stručnjaka nakon što suzite izbor.

Ukoliko ste pronašli ono što želite, sigurni ste u svoj izbor, i provjerili ste svu dokumentaciju, preko agencije za nekretnine dajte svoju ponudu. Kvalitetna agencija za nekretnine voditi će pregovore u cilju realizacije posla, i na zadovoljstvo svih strana. Nakon dogovora s vlasnikom oko cijene, sklopit ćete kupoprodajni (pred)ugovor. Budite sigurni da ste dokumentacijom u potpunosti pravno zaštićeni.